Aylara göre bebek beslenmesi (0-12 ay)


Bebeklerin 1 yıllık beslenme programını bu yazıda ele alacağız. Bebekler nasıl beslenmeli, 4 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, 8 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı gibi soruları cevaplayacağız. Öncelikle 4 aylık bebek beslenmesi konusuna değinelim.

4 aylık bebek beslenmesi

Soru: Bebeğim dört aylık oldu, 4 aylık bebek nasıl beslenmeli?
Cevap: Bebeğiniz dört aylık olduysa henüz ek gıdalar vermek için erkendir. Haftalık 150-200 gram anne sütü içmesi onun gerekli besinleri almasını sağlayacaktır. Anne sütünde bebeğiniz için gerekli olan vitaminler bulunur. Doktorunuzun verdiği D vitamini takviyesi 0-6 aylık bebekler için yeterlidir.

6 aylık bebek beslenmesi

Soru: Bebeğim altı aylık oldu, 6 aylık bebek nasıl beslenmeli?
Cevap: İlk altı ay anne sütüyle bebeğinizi besledikten sonra artık ek gıdalar vermenizde sakınca yoktur. 6 aylık bebek beslenmesinde dikkat etmeniz gereken şey, günde bir çay bardağından fazla ek gıda vermemektir. Çünkü bebeğinizin miğdesi büyüyecek ve daha çok yemek isteyecektir. İleride obezite olma riski de artacaktır. Bu ek gıdaları 6 aylık bebeğinize oturarak yedirmeniz gerekir, aksi halde rahatlıkla yutamaz. Tuzlu, şekerli, katkı maddeli gıdalardan uzak durmanız da tavsiye edilir. Mevsimsel meyve ve sebzelerden yedirebilirsiniz. Bebeğinizin çiğneme becerisini geliştirmek için meyveleri cam rende kullanarak püre haline getirmeniz gerekir. Sebzeleri ise buharda yada suda haşladıktan sonra tel süzgeçten geçirmeniz gerekir. Blendır ile püre haline getirmeniz tavsiye edilmez çünkü sebze ve meyvelerin vitamini azalır ve çiğneyeceği kadar pütür kalmaz. Püre hazırlamak bazı annelere zor gelir, sizde fazla uğraşmayı sevmeyenlerdenseniz bebek maması tercih edebilirsiniz.

8 aylık bebek beslenmesi

Soru: Bebeğim sekiz aylık oldu, 8 aylık bebek nasıl beslenmeli?
Cevap: Altıncı aydan sonra ek gıdalar vermeye başladığınız bebeğinize artık havuç ve patates püresi yedirebilirsiniz. Yine günlük bir çağ bardağı kadar yedirmeniz tavsiye edilir. Mevsimsel meyve ve sebze pürelerine devam edebilirsiniz ancak 12 ayını doldurmadan önce; çilek, portakal, mandalina, patlıcan, bakla, tropik meyveler tavsiye edilmez. Çünkü sekiz aylık bebeğinizde gıda alerjisine bağlı rahatsızlık meydana gelebilir. Ayrıca hazırladığınız sebze pürelerine bir çorba kaşığı ufak et parçacıkları katarsanız bebeğinizin protein ve demir ihtiyacını da karşılamış olursunuz. Beyaz eti haşladıktan sonra niğme niğme ederek kolayca yutabileceği hale getirin. Bunun yanında yoğurt da yedirebilirsiniz.

Ek gıdalar yiyen bebeğinizin böbreklerinin ve bağırsaklarının iyi çalışması için su içmeye alıştırmak gerekir. Biberon veya sulukla bu yeni sıvıya alıştırmanız gerekir. Eğer bebeğiniz kabız oluyorsa pürelerinizde muz ve patates kullanmayın. Kayısı ve erik püresi ekleyin, sebze pürelerine zeytin yağı ekleyin.

10 aylık bebek beslenmesi

Soru: Bebeğim on aylık oldu, 10 aylık bebek nasıl beslenmeli?
Cevap: Meyve ve sebze pürelerinden sonra on aylık bebeğinizi kahvaltıya da alıştırmanız gerekir. Bu kahvaltıda süt, bisküvi, peynir, yumurta karşımı şekilnde değil, bunları ayrı ayrı yedirmek gerekir. Yumurtanın sarısından, tuzsuz beyaz peynirden minik lokmalar halinde yedirebilirsiniz. Kahvaltıda salatalık gibi zor çiğneyeceği yiyecekler vermeyin. Fındık, fıstık, ceviz gibi sert kuruyemişleri de eline vermeyin. Tam buğday unuyla yapılmış ekmek veya pekmezli kek varsa yemeği tutma ve çiğneme becerisinin gelişmesi için verebilirsiniz. On aylık bebeğinize; yumurtanın beyazı, bal, inek sütü, tuzlu ve şekerli besinler, raf ömrü olan gofret ve çikolata gibi şekerlemeler vermeyin. Bu dönemde anne sütüne devam edilmelidir.

12 aylık bebek beslenmesi

Soru: Bebeğim on iki aylık oldu, 12 aylık bebek nasıl beslenmeli?
Cevap: Bebeğiniz bir yaşını doldurunca anne sütüne ilaveten; balık eti, kırmızı et (kıyma ile köfte yapabilirsiniz), yumurta haşlamasının beyazı gibi ilave besinler vermeye başlayabilirsiniz. Çocuğunuzu 2 yaşına kadar emzirmeniz önerilir. Sütünüz azaldıysa devam sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. İnek sütü olmaz mı diye düşünüyor olabilirsiniz, inek sütü devam sütü gibi besleyici değildir bu yüzden anne sütü artırıcı besinler tüketmelisiniz yada devam sütü ile bebeğinizi sütle beslemeye devam etmelisiniz.

Aylara göre bebek beslenmesi (0-12 ay) Aylara göre bebek beslenmesi (0-12 ay) Reviewed by Bebenur on 04:48 Rating: 5

Hiç yorum yok: