Yeni doğan bebekte göbek bakımı nasıl yapılır?

Yeni doğan bebeğin göbeği 5 ile 10 gün arasında kendiliğinden düşer. Bu süre 15 güne kadar uzayabilir. Göbek bakımı konusunda farklı görüşler vardır. Alkol, betadine, batikon gibi antiseptik ilaçlarla göbek bakımını öneren görüşlerin yanında göbek bakımının gereksiz olduğunu savunan görüşler de bildirilmektedir. İdeali göbek kordonu düşene kadar günde bir kez %70’lik alkol ile yapılan pansumandır. Kordonun her tarafını, göbeğin dip yuvarlak kısmından ucundaki mandala doğru alkole ıslatılmış steril gazlı bez ile silmek gerekir. Alkol, ciltle mümkün olduğu kadar az temas etmelidir.

Göbeğin ıslak kalmaması için sonrasında yine steril gazlı bezle kurulanabilir. Bebek bezinin kıvrılarak göbek altında kalmasına dikkat edilmelidir. Böylece göbek kuru kalmış, idrar ve gaita ile temas etmemiş olur. Göbek düşene kadar banyo yaptırılmaması göbek bakımı açısından önemlidir. Silme tarzında banyo yaptırılabilir,  banyo çok gerekliyse göbeği mümkün olduğu kadar ıslatmadan yapılmalıdır. Göbek düştükten sonra iki gün pansumana devam edilmelidir. Göbek çevresinde kızarıklık, akıntı, kötü koku veya kanama gözlenirse mutlaka doktorla görüşülmelidir.
Yeni doğan bebekte göbek bakımı nasıl yapılır? Yeni doğan bebekte göbek bakımı nasıl yapılır? Reviewed by Bebenur on 04:56 Rating: 5

Hiç yorum yok: